Dozmati víztározó építése 2017-2019

A dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó üzemeltetésének célja, hogy a tározótér alatt elhelyezkedő települések (Torony, Sé, Szombathely) lakott területei mentesüljenek az Arany-patak okozta árvízi elöntésektől, valamint a termőföldeket sújtó vízkárok csökkenjenek. Az Arany-patak 8+142 km szelvényében kialakításra kerül egy völgyzáró gát, mely az árhullám közel 67%-át tartja majd vissza. A völgyzárógátban kialakításra kerül egy vb. szerkezetű leeresztő műtárgy, mely a víz szabályozott levezetését valósítja meg árvíz esetén.

 A zárótöltés felett az Arany-patak jobb partján kialakításra kerül egy állandó vizű árvízcsúcs-csökkentő tározórész, mely az építéshez szükséges anyagnyerő hely területén fog elhelyezkedni. Ezen tározórész friss víz utánpótlásának biztosítása érdekében az Arany-patak 9+105 km szelvényében kialakításra kerül egy vízkivételi műtárgy, valamint a 9+096 km szelvényben egy duzzasztó műtárgy. A kivételre kerülő vizet egy D400-as KG PVC vezeték továbbítja a tározórészbe. 

A projekt keretében, a dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó megépítésével párhuzamosan megvalósul az Arany-patak mederrendezése is. Erre azért van szükség, mivel a korábban készített 2 D hidraulikai modell is kimutatta, hogy a jelenlegi meder kiöntés nélkül nem képes levezetni a nagyvizeket. A mederrendezési munkálatok az Arany-patak 12+196 – 10+393, a 8+005 – 7+250 és a 4+001 – 0+785 km szelvényei között szükségesek. Ennek során a feliszapolódott meder kikotrása, megfelelő mértékű bővítése és a mederfenntartást biztosító padka kerül kialakításra.